Pályázati projektjeink

IPARJOG_12-1-2013-0110 - Európai szabadalmi oltalom szerzése növényi hisztamináz tartalmú táplálék kiegészítő készítményre

Futamidő: 2013.01.01. – 2014.12.31.

A projekt célja végleges európai szabadalmi oltalom megszerzése volt, melyet a korábban benyújtott PCT nemzetközi szabadalmi bejelentésünk regionális fázisaként indítottunk.
A Debreceni Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan eljárást, amivel növényi csírából pepszin és tripszin rezisztens hisztamináz tartalmú táplálék kiegészítő kapszula készíthető. A készítmény fogyasztása olyan személyek számára lenne hasznos, akiknél az emésztőnedvek hisztamináz tartalma csökkent, és ezért a hisztaminban gazdag táplálékok (pl. sajtok, vörösbor) fogyasztása emésztési zavarokat okoz. Emellett a készítménynek étvágycsökkentő és – tartós fogyasztás mellett – testsúlycsökkentő hatása is van.
A projekt során benyújtásra került egy európai regionális szabadalmi bejelentés az Európai Szabadalmi Hivatalhoz. A projekt támogatásnak köszönhetően az európai szabadalmi bejelentés ügyvitelét szakszerűen elláttuk, melynek következtében az Európai Szabadalmi Hivatal az európai szabadalmi oltalom megadásáról döntött.

 

uszt_logo_cmyk.jpg     infoblokk_magyar_egy_mlt.jpg

 
_________________________________________________________________________________________

FORT – FOstering Continuous Research and Technology application

Futamidő: 2011. május - 2014. február

Ahhoz, hogy az innováció gazdasági teljesítményben is kifejezhető legyen, elengedhetetlen, hogy a kutatási eredményeket a vállalkozások és egyéb ipari szereplők is hasznosítsák. A CENTRAL EUROPE Program keretében megvalósított FORT projektben 5 ország 9 résztvevője munkálkodik azon, hogy olyan módszereket fejlesszen ki, amelyek segítségével az egyetemek és kutatóközpontok a lehető legjobban ki tudják aknázni tudásbázisukat. Emellett a projekt olyan tevékenységeket kíván megvalósítani, amelyek hozzájárulnak az innovációbarát környezet kialakulásához, ezzel segítve a kutatási eredmények terjesztését és alkalmazását.

Tovább >>


InTraMED-C2C – Innováció transzfer az orvosi szektorban, a klinikáktól a vállalatokig

Futamidő: 2010. április - 2013. június

A gyógyító munkahelyek (kórházak, klinikák) komoly innovációs potenciállal rendelkeznek a termékek, folyamatok és szolgáltatások fejlesztésének területén. Számos oka van, amiért ez az innovációs potenciál mégsem tud kellőképpen olyan eredményekké alakulni, mint például termékfejlesztés az egészségügyben, vagy újítások a folyamatokban és az eljárásokban. Az egyik akadály például az ellenérdekeltség a klinikák (hatékony klinikai menedzsment, betegellátás, stb.) és az ipari vállalatok (gazdasági érdekek, szállítói dominancia, stb.) között. Különösen a kis- és középvállalkozásokra (KKV-k) és a klinikai személyzet által kezdeményezett fejlesztésekre jellemző az, hogy nem rendelkeznek megfelelő forrásokkal és lehetőségekkel ötleteik és tudásuk termékké alakításához.

Tovább >>


Tudás- és technológia transzfer az Észak-alföldi régió felsőoktatási intézményeiben - TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0003

Futamidő: 2009. július - 2011. október

A projekt megvalósításával komplex technológia transzfer szolgáltatási portfoliót hozunk létre az Észak-alföldi régió felsőoktatási intézményei részére. Célunk a kutatási eredmények hasznosítása, valamint az innovációs kultúra és gondolkodás terjesztése széleskörű regionális, országos és nemzetközi partnerségen alapulva.


FREE - From Research to Enterprise

Futamidő: 2008. november - 2011. október

A FREE projekt – a lisszaboni stratégiával, valamint a 2007-2013 közötti időszakra vonatkozó területi együttműködés új célkitűzéseivel összhangban – hozzá kíván járulni Közép-Európa regionális fejlődéséhez azáltal, hogy olyan innovációs rendszereket hoz létre, amelyek képesek összekapcsolni a technológiai szakembereket, vállalkozók és intézményeket, beleértve a döntéshozókat is.

Tovább >>


Európai Biotechnológiai Közös Eszközök (European Biotechnologies Common Tools – BIO-CT)

Futamidő: 2009. március - 2011. augusztus

A Hetedik Keretprogram által támogatott BIO-CT projekt célja egy olyan eszköztár létrehozása volt, amely teljes költségtervvel ellátott közös eszközöket tartalmaz a biotechnológiai cégek támogatására, és amely Európa-szerte bármely régióban alkalmazható. A projekt erőssége, hogy az eszköztárat érett, európai klaszterek fejlesztik ki, és elérni kíván célja, hogy a tevékenységeket egy nemzetközi biotechnológiai szolgáltató-hálózaton belül terjessze.

Tovább >>