Hallgatói innovációs kezdeményezések az egyetemen

Biztos állás vagy saját vállalkozás? – erre a kérdésre keresték a választ a hallgatók az „Innovatív vállalkozók az egyetemen” sorozat október 31-i előadásán az egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Központ szervezésében. Süvöltős László, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének megyei alelnöke volt a rendezvény meghívott előadója, melyen több, mint 100 hallgató vett részt.

20141029_021.jpgA rendezvényen a Technológia- és Tudástranszfer Központ támogatásával megalakult a Hallgatói Innovációs Közösség, melynek célja, hogy programokat, találkozókat, workshopokat és képzéseket szervezzen az innováció iránt érdeklődő fiataloknak. A tervek szerint jövő szeptembertől „Innovatív vállalkozások alapítása és működtetése” címmel új szabadon választható kurzus indul, valamint 2015-ben is kiosztják a Hallgatói Innovációs Díjat – mondta el Bene Tamás, a Központ igazgatója.

Két másik kezdeményezésre is felhívtuk a hallgatók figyelmét. A Technológia- és Tudástranszfer Központ jelenleg vizsgálja a csatlakozás lehetőségét a DEMOLA nemzetközi hálózathoz, amely az egyetemi hallgatók és a vállalkozások közötti kapcsolat erősítését hivatott elősegíteni. A DEMOLA programban részt vevő hallgatók csoportokban dolgoznak és vállalkozások által definiált projektekre keresnek megoldást közös munkával. Ha a cégek a hallgatók által létrehozott eredményt hasznosíthatónak ítélik meg, akkor azt megvásárolhatják a hallgatóktól. A DEMOLA modellben az együttműködés kereteit és a működési feltételeket az egyetem biztosítja. A DEMOLA programról bővebben itt található információ: http://www.demola.net

Egy másik előkészítés alatt álló hallgatói program a Hackathon-in-a-box speciális üzleti ötletverseny, melynek várhatóan 2015-ben ad majd otthont a Debreceni Egyetem. A kreatív ötletverseny szervezői a hazai startup20141029_025.jpg ökoszisztéma egyedi lehetőségeit ismerve és figyelembe véve mentorálják a versenyzőket. Felkészítik őket arra, hogy ötleteiket csapatban dolgozzák ki, megértsék az üzleti gondolkodás alapjait, és a közös munka során, a tapasztalt mentorok segítségével akár üzletileg is értékes ötleteket hozzanak létre, majd azokat a verseny végén szakemberek előtt prezentálják. Így a csapatok belekóstolhatnak startup világ, az üzleti ötlet „kipattanásától”, kivitelezésétől és a befektetők megnyeréséig tartó hangulatába. A Hackathon-in-a-Box rendezvénysorozat új ötleteket hoz felszínre, megmutatja a résztvevők – korábban esetleg rejtett – igazi erősségeit, közösséget épít, és demonstrálja az egyetem és a hallgatók kreativitását. További információ: http://hackathon.hu

A Technológia- és Tudástranszfer Központ várja a fenti témák iránt érdeklődő hallgatók jelentkezését a Hallgatói Innovációs Közösség Facebook oldalán.