Pálinkás József az élet- és versenyképes tudást adó természettudományos oktatásról Debrecenben

Magyarországnak büszkeségre okot adó tény, hogy a Science on Stage (Tudomány a színpadon) európai oktatási fesztivált idén hazánk egyik kiválósági központjában, egy Teaming nyertes konzorcium egyetemi városában tartották – mondta az NKFI Hivatal elnöke Debrecenben, Európa legnagyobb természettudományos oktatási fesztiváljának zárórendezvényén. A tanároknak rendezett rangos eseményt az NKFI Hivatal is támogatta.

 


Tisztelet jár minden tanárnak, aki azért dolgozik, azért áll elő innovatív, látványos ötletekkel, természettudományos kísérletekkel, hogy a mai, információkkal túlcsorduló világban áttörje a diákok ingerküszöbét, és a természeti jelenségek valódi megértésére, lényeglátásra nevelje őket – hangsúlyozta Pálinkás József a Science on Stage immár 17 éve Európa-szerte megrendezett programsorozatán. Kiemelte, hogy a versennyel egybekötött fesztivál alapötlete fizikusoktól származik, és az első ilyen rendezvényt a svájci részecskegyorsító laboratóriumban, a CERN-ben tartották. A debreceni esemény mottójából kiindulva („Találjuk fel a természettudományok oktatásának jövőjét!”) Pálinkás József Gábor Dénes Nobel-díjas fizikust idézte: „Megjósolni ugyan nem lehet a jövőt, de feltalálni igen”. Az NKFI Hivatal elnöke reményét fejezte ki, hogy a négy napos seregszemle és verseny tanárok százainak tette lehetővé, hogy kicseréljék tapasztalataikat, és megalapozzák a jövő oktatási irányainak, metodikájának alapjait.

 


A Science on Stage fesztivál 2017. június 29-től július 2-ig tartó debreceni rendezvényén rekordszámú résztvevő, csaknem 30 ország 450 pedagógusa mutatkozott be. A házigazda Magyarországot 70 tanár képviselte a Kölcsey Központban tartott eseményen, ahol a pedagógusok bemutatták, milyen új ötletekkel, módszerekkel, kísérletekkel oktatják saját iskolájukban a természettudományos tárgyakat. A fesztivál rendezvényei elsősorban a szakmai közönségnek szóltak, szombaton azonban nyílt napot is szerveztek. A Kölcsey Központban és a Baltazár Dezső téren színes programokkal, bemutatókkal várták az érdeklődőket, akik többek között megismerkedhettek a virtuális valósággal, és kipróbálhatták a robotprogramozást is.

 

 

Forrás: nkfih.gov.hu