Hallgatói Proof of Concept program 2021

A Debreceni Egyetem 2021. évi Hallgatói Proof of Concept program keretében alábbi projektek kerültek támogatásra:

 

1. Multifunkcionális kameraoptimalizált szűrőberendezés

2. Klíma kültéri egység egyedi tartó konzol és emelőgép fejlesztése

3. Planty

4. TourMix

5. Fali Kert

6. Cirok-alapú élelmiszerek fejlesztése táplálkozási hasznosulásuk modellezésével

7. Alginátor

8. Operators (Pilot, ATCO)’ Load Monitoring and Management

9. Roompeer

 

Multifunkcionális kameraoptimalizált szűrőberendezés

A csapatvezető neve: Kiss Alexandra, PhD hallgató

A csapat tagjai: Kovásznai-Oláh Richárd, Baksa Viktória, Gombos Marcell

A csapat összefoglalója a projektről:

Multifunkcionális eszközünket úgy terveztük, hogy különböző típusú, szabvány méretű mintatartók megfigyelésére legyen alkalmas a berendezésünk, ezáltal egyszerűen, gyorsan és hatékonyan biztosítson minőségi és mennyiségi információt számunkra. A mikróbák esetén a kamerának köszönhetően már az első pillanatban láthatjuk, hogy a vizsgált hatóanyag bármilyen módon befolyásolja-e a mikróbát vagy sem. A sejttenyészetek esetében ugyanilyen detektálást végezhetünk a megfelelő viabilitási tesztek segítségével. Más jellegű tesztek futtatásánál az eszközünk kialakításának köszönhetően telepszámlálásra, géldokumentációra és VRK detektálásra is alkalmas. Tehát számos drága laboratóriumi detektálóeszköz kiváltására van lehetőségünk.

A megfelelő képelemzési ismeretek segítségével az eszközünk által mért minőségi adatok könnyen mennyiségi adattá alakíthatók. Jelenleg a mikrobiális tesztek, valamint a gél- és VRK dokumentáció, illetve a telepszámlálás elvégzésére alkalmas a berendezés. Az általunk tervezett eszköz versenyképességét az adja, hogy felvételez és tesztel egyszerre, minőségi és mennyiségi eredményeket biztosít, lerövidíti a kísérleti időt, költséghatékony kialakítású és multifunkcionális.

 

 

Klíma kültéri egység egyedi tartó konzol és emelőgép fejlesztése

A csapatvezető neve: Kovács László György, mechatronikai mérnök hallgató

A csapat tagjai: Király István, Fehér Tamás

A csapat összefoglalója a projektről:

A lakkossági légkondicionáló berendezések két fő részből állnak, melyek a beltéri és kültéri egység. Sok esetben a kültéri egységet igen magas, és nehezen hozzáférhető helyekre szükséges telepíteni, ez megnehezíti a munka kivitelezését és növeli az elvégzéséhez szükséges időtartamot. Emellett számos kisméretű vállalkozás van a piacon, amelyekben sok esetben egy fő, a vállalkozó személye tevékenykedik. Ilyen esetekben gyakran előfordul, hogy a saját és környezetükben tartózkodó emberek és tárgyak épségét veszélyeztetve, akár egyedül, a saját vállukon, ingatag alátámasztással rendelkező létrákon, a munkabiztonságot figyelmen kívül hagyva viszik fel a magasba, az akár 30-50 kg-os eszközt. Ez rendkívül balesetveszélyes.

Erre a problémára nyújt megoldást a program keretében fejlesztett rendszerünk. Alkalmazása növeli a hatékonyságot, és a munkabiztonságot, emellett csökkenti a munkavégzéshez szükséges időtartamot.

A kültéri egység falon elhelyezéséhez konzolokat használnak melyeket oldalanként három-három erre célra méretezett csavarral rögzítenek a furatokba. Mi egy egyedi konzol konstrukciót hoztunk létre, amely amellett, hogy a klímát tartja, alkalmas a szintén általunk fejlesztett emelőgép rögzítésére is a munkavégzés közben.

 

 

Planty

A csapatvezető neve: Máté Ádám, agrármérnök hallgató

A csapat tagjai: Bakó Marcell Tivadar, Bartók Levente, Simkó Attila

A csapat összefoglalója a projektről:

A projekt során létrehoztunk egy olyan eszközt, melynek segítségével a felhasználó egyidőben tud növény nevelni hidropóniás módon és magokat csíráztatni, valamint mikrozöldeket nevelni. A prototípus mellett egy olyan technológián dolgoztunk, melynek segítségével egy extra élelmiszert – magas bioaktív anyag tartalmú növényeket – lehet a termékünkben előállítani. Mindezt úgy lehetséges, hogy hatással vagyunk a növénynek szükséges víz, tápanyag és fény mennyiségére. A projekt alatt a következő növényekkel kísérleteztünk és vizsgáltuk a különböző környezeti tényezőkre adott beltartalmi változásukat: bazsalikom, spenót, saláta, búza, retek, brokkoli. 

 

 

TourMix

A csapatvezető neve: Csajbók Máté, jogász hallgató

A csapat tagjai: Dobre Dániel, Bagdy Márk, Márky András

A csapat összefoglalója a projektről:

Magyarországon évente 52 millió kiszállítás történik. Ez körülbelül 15 600 tonna szén-dioxidot termel. A tOURmix-nél egy olyan rendszert dolgoztunk ki, amely hatékonyabban osztja el az erőforrásokat, hogy csökkentsük ezeknek a szállításoknak a szén-dioxid-kibocsátását.

A tOURmix egy házhozszállítási platform, amely párosítja az emberek mozgását a csomagok irányával. A csomagokat hétköznapi emberek szállítják ki, akiket mi mixereknek hívunk, akik úton vannak, és közben lehetőséget adunk a pénzkeresésre. Útjuk során a mixerek megállnak az üzletekben, felvesznek egy csomagot és leadják úti céljuk közelében.

Elsődleges célunk minden olyan embert, üzletet elérni szolgáltatásunkkal, akik bármilyen formában tenni szeretnének a környezetéért, illetve fontos értéknek tartják a környezettudatos életmódot és a környezetvédelmet.

 

 

Fali Kert

A csapatvezető neve: Sinka Balázs, biológus hallgató

A csapat tagjai: Gáll Melinda

A csapat összefoglalója a projektről:

A Fali Kert nevű projekt fő célja biztos forrásból származó zöldségek és fűszerek, illetve a mindennapokban is ismert dísznövények termesztésének új perspektívába helyezése. A projekt eredményeképpen létrejött vertikális elrendezésű hidropóniás, azaz talaj nélküli kert egy praktikusabb, elegánsabb kivitelezése a már jól megszokott ültetvényekhez képest.

A koncepció egy falra szerelhető automatizált rendszer, melyben a zöldség, fűszernövény és dísznövény palántákat, egyszerűen, kevés odafigyeléssel, és rövid idő ráfordításával termeszthetjük. A Kert frontját képző panelből kiemelkedve csodálhatjuk meg az általunk kiválasztott palántákat, illetve a már kifejlett növényeket. Az alatta elhelyezkedő tartályban lévő víz és a benne oldott formában található tápanyagokat egy halk szivattyú keringeti, így a növények mindig megkapják a számukra esszenciális anyagokat. Ehhez saját tápoldatot készítettünk, mely kifejezetten a hidropóniás környezethez alakítottunk.

Emellett a növények növekedéséhez elengedhetetlen fény hiányát is figyelembe véve dolgozunk a megfelelő világításrendszer létrehozásán, ami lehetővé tenné, hogy szinte bárhol tarthassuk kedvenc növényeinket.

 

 

Cirok-alapú élelmiszerek fejlesztése táplálkozási hasznosulásuk modellezésével

A csapatvezető neve: Nagy Róbert, PhD hallgató

A csapat tagjai: Dr. Sipos Péter, Dr. Jevcsák Szintia, Semwal Jyoti, Néji Chamya, Pál Anna

A csapat összefoglalója a projektről:

A pályázati projekt során fő célunk volt olyan alapanyag bevonása a piacra, ami amellett, hogy az újdonság erejével hat, összetételével képes más piacon lévő termékekhez képest többet nyújtani és képes megoldást szolgáltatni a gluténmentes termékek piacán jelenleg jelen lévő olyan főbb akadályokra, mint a magas ár, alacsonyabb tápérték és előnytelen érzékszervi tulajdonságok. A cirok magas áványi anyag és rost tartalommal rendelkezik, emellett kiemelt jelentőséggel bír az antioxidáns tartalma miatt, így kiváló alapanyag lehet új termékek fejlesztéséhez. A projekt keretében cirok alapú kenyerek, száraztészta és tortilla fejlesztése valósul meg, kereskedelmi forgalomban is kapható cirok őrlemény valamint burgonyakeményítő felhasználásával. A kész termékek érzékszervi tulajdonságainak javítása, valamint a fogyasztói igények minél teljesebb kielégítése végett a teljes kiőrlésű cirok őrleményeket olyan fizikai kezeléseknek vetjük alá, mint a magas nyomás, hőhatás, vagy ultrahangos kezelés, melynek hatását analitikai vizsgálatokkal vizsgáljuk. A projekt második célja egy in vitro emésztési modell kialakítása, melynek révén pontosan nyomon követhetjük az alapanyagok és kész termékek emészthetőségét humán szervezetre vonatkoztatva, valamint a kezelések hatását is. A projekt segítségével tehát a cirok élelmiszer jellegű hasznosításának népszerűsítése, új termékek kialakítása és táplálkozási értékének tudományos vizsgálata valósult meg.

 

 

Alginátor

A csapatvezető neve: Barna Döme, PhD hallgató

A csapat tagjai: Aszalós Máté

A csapat összefoglalója a projektről:

Fotoszintetikus mikrobákat és környezetbarát, megújítható tápközeget tartalmazó asztali légtisztító berendezés, mely megköti a zárt térben feldúsult szén-dioxidot és oxigént bocsát ki. A rendszer mikroalgái és cianobaktériumai a szárazföldi növényeknél hatékonyabb szén-dioxid koncentráló mechanizmussal rendelkeznek. Az eszköz képes zárt emberi életterek, mint például irodák, osztálytermek levegőjének megújítására, ahol a megfelelő minőségű és mennyiségű levegő-utánpótlás nem biztosított. A rendszer – skálázhatóságából adódóan – később nagyobb létesítményekhez kapcsolva azok szén-dioxid semlegesítésére is megfelelő lehet. Az elkészült prototípus emellett alkalmas az iskolai foglalkozásokhoz való felhasználásra, mint a környezeti nevelés egyik lehetséges eszköze.

 

 

Operators (Pilot, ATCO)’ Load Monitoring and Management

A csapatvezető neve: Utku Kale, repülőmérnök hallgató

A csapat tagjai: Mostafa Gamal Barakat GadElMoly, Cardoso Baretto Saulo

A csapat összefoglalója a projektről:

Our system is a monitoring-measuring- and managing device which collects, stores, and interprets most of the operator's vital health parameters in real-time such as heart rate, ECG, EEG, eye movement, skin resistivity, blood pressure, muscle strength, EMG, etc.

Based on the subject's recorded data, the system would automatically provide the patient with the upper and lower limits for each health parameter.

There are 3 levels of accident prevention:

  • First level: the system will generate some suggestions to the pilot in command.

  • Second: then the Air Traffic Controller will give some advice to the pilots on-board.

  • Last: the control of the aircraft will be taken by the ground handling pilots.

The system and its scientific conclusions may be adapted to various ecosystems and sectors, such as power plants and transportation corporations, or whenever accurate decision-making is needed.

 

 

Roompeer

A csapatvezető neve: Lannara Natyelle Santos Silva, környezetgazdálkodási agrárménök hallgató

A csapat tagjai: Ibrahim Lukman, Illo Abdulrahim Illiyasu, Sharmin Jahan

A csapat összefoglalója a projektről:

Roompeer is an online platform that connects like-minded people providing them an easy way to find flats and flatmates. We provide a feed of rooms and peers to scroll through so that they can easily pick up your choice accordingly. All the benefits of each accommodation and the prices, as well as the facilities they have to offer. It means you can find what you need no matter what criteria are most important to you. The website will be designed with simplicity in mind so you are able to navigate throughout the site intuitively with no problems.

We know all the ups and downs the student encounters when studying abroad. We have done research to ease the difficulty of living abroad to come up with the best solution to solve the real-life pain of many people in different countries. We are a startup with a diverse, talented, and ambitious team. Our decisions are driven by our core values such as building trust, customer-driven, innovation, collaboration, diversity, and integrity.

 

 

A Debreceni Egyetem Hallgatói Proof of Concept (HPoC) program a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00011 számú pályázati konstrukció keretében támogatott projekt finanszírozásával jött létre. A program lebonyolítását az Egyetemen belül az IÖK Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ koordinálta.

 

Frissítés dátuma: 2023.09.25.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.