Kutatási szerződések

A kutatási együttműködések egységes kezelése érdekében az Debreceni Egyetemen – a külföldi egyetemeken jól működő gyakorlat alapján – a kutatási szerződések előkészítését, véleményezését, illetve a kutatók és a külső partnerek közötti egyeztetések koordinálását a Technológia- és Tudástranszfer Központ végzi. A Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ munkatársai a kutatókkal folyamatosan egyeztetve végzik az együttműködések feltételeinek kialakítását és a cégek felé történő minden kommunikációba bevonják a kutatókat.

A kutatási együttműködések során kiemelten fontos, hogy a partnerek a lehető legteljesebb mértékben megismerjék és megértsék egymás működési modelljét és ösztönzőit ahhoz, hogy kölcsönös előnyök mentén minden fél számára kedvező feltételeket alakítsunk ki. A külső partnerrel végzett közös kutatásfejlesztési tevékenység alapja az írásbeli megállapodás, ezért bármilyen, külső partner bevonását igénylő kutatási tevékenység megkezdése előtt az együttműködés feltételeit írásban szükséges rögzíteni.

A kutatási szerződések előkészítése és egyeztetése a Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ (TTI) feladata. Ugyanakkor elsősorban a kutatási projektet vezető személy felelőssége az előkészítés kezdeményezése, ezért a kutatóknak törekedniük kell arra, hogy az egyetem megfelelő szervezeti egységei a lehető legkoraibb fázisban bevonásra kerüljenek a külső partnerekkel történő egyeztetésekbe, így biztosítva, hogy minden érintett fél érdeke megfelelően képviselve legyen a létrejövő megállapodásokban. Ezzel összhangban javasoljuk, hogy a lehető legkoraibb fázisban vonják be a TTI munkatársait az egyeztetésekbe.

Minden kutatási szerződés eltérő, hiszen különböznek a célok és az együttműködés feltételei - ezért nem teszünk közzé standard szerződésmintát. Az első szerződéstervezet elkészítését megelőzően a TTI-nek szüksége van leggalább néhány alapinformációra a tervezett kutatási projektről és a költségvetéséről. Ehhez általában elég a kutatási terv felvázolása, mely később a szerződés mellékletét fogja képezni. A projektet vezető kutatóval történő egyeztetést követően küldjük meg az első szerződéstervezetet partnereink részére.

A kutatással kapcsolatos szerződések leggyakoribb típusai

 

Frissítés dátuma: 2019.03.25.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.