Szabadalmaztatás

Miért van szükség a szabadalmaztatásra?

Az egyetemi szellemitulajdon-védelem célja az ipari partnerek gazdasági érdekeltségének megteremtése, fokozása. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a szabadalmaztatás egy pénzügyi befektetéssel járó folyamat, melyet csak akkor érdemes megindítani, ha a jogvédelemre költött pénz megtérülésére komoly esély van, azaz profit előállítása mellett hasznosítható a találmány a piacon. Egy technológia licenciába vétele a vállalkozások részéről szinte minden esetben további befektetést igényel a továbbfejlesztés és a piacra vitel költségeinek fedezésére. Ezek a befektetések általában csak akkor térülnek meg, ha a vállalkozás – legalább valamilyen mértékben – kizárólagos jogot tud szerezni a termék előállítására vagy a szolgáltatás nyújtására. A gyógyszeripar példáján keresztül szemléltetve: egy új gyógyszer-hatóanyag kifejlesztése, engedélyeztetése, kipróbálása és piacra dobása több, mint 200 milliárd forintba is kerülhet. A szabadalom által biztosított versenyelőny nélkül ezt a befektetési kockázatot egy cég sem vállalja.

Az egyetemen keresztül történő szabadalmaztatás legfőbb előnye a kutató szempontjából, hogy az egyetem viseli a szabadalmaztatással járó költségeket.

A szabadalmaztatás folyamata

A találmány befogadását követően a TTI ésszerű időn belül megindítja a szabadalmi oltalom megszerzésére irányuló eljárást, és a kutatók közreműködésével jár el az oltalom megszerzése érdekében.

A szabadalmi bejelentés kidolgozására a TTI az adott szakterületen jártas szabadalmi ügyvivőt kér fel, aki felveszi a feltalálókkal a kapcsolatot és a TTI koordinálása mellett kidolgozásra kerül a szabadalmi bejelentés szövege. Az elsőbbségi szabadalmi bejelentés általában Magyarországon a Szellemi Tulajdon Nemzeti hivatalához kerül benyújtásra magyar vagy angol nyelven.

A találmányt létrehozó kutatóknak kiemelt szerepük van a szabadalmaztatás folyamatában, így a TTI elsősorban az alábbi területeken számít Önre, mint feltalálóra:

  • a szabadalmi bejelentéshez szükséges meghatalmazások és egyéb dokumentumok aláírása;
  • tudományos közreműködés a szabadalmaztatás során (a technika állásának kutatása, közreműködés a szabadalmi bejelentés szövegének és a vizsgáló hivatalnak benyújtandó válaszok kidolgozásában, stb.);
  • közreműködés a találmányt, szoftvert vagy egyéb szellemi alkotást hasznosító üzleti partnerek keresésében (pl. technológia-bemutató összefoglalók írása, a technológiát ismertető prezentációk tartása, javaslattétel továbbfejlesztésre, részvétel találkozókon, stb.).

A korai közzététel veszélyei

Az elsőbbségi szabadalmi bejelentés napja előtt nyilvánosságra hozott információk rendkívüli módon veszélyeztetik a megfelelő oltalom megszerzését. Ezért arra kérjük, hogy tartózkodjon a nyilvános közzétételtől, amíg az oltalom megszerzésére irányuló bejelentés nem történt meg. A TTI minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy kerülje az akadémiai publikációk indokolatlan késleltetését.

A szabadalmak külföldi kiterjesztése

Frissítés dátuma: 2019.04.12.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.