Anyagátadási szerződés (Material Transfer Agreement, MTA)

Az anyagátadási szerződés (MTA) a kutatási anyagok intézmények közötti átadásáról rendelkezik.

Két típusú MTA-t különböztetünk meg az anyag mozgásának iránya szerint. Az egyik esetben a fogadó fél a Debreceni Egyetem, a másik esetben pedig az egyetem tulajdonát képező anyag kerül kiadásra külső partner részére.

Az anyagátadási szerződés a (bioaktív) kutatási anyagok intézmények közötti átadásáról rendelkezik. Az anyagátadási szerződésben foglalt feltételek meghatározóak lehetnek a kutatási eredmények későbbi hasznosítása szempontjából, ezért a fogadó félnek érdemes alaposan átgondolni a szerződés tartalmát az aláírást megelőzően. Másrészről viszont, ha egy kutató anyagátadási szerződés aláírása mellett küldi ki kutatási anyagait, nagyobb befolyása lesz arra, hogy harmadik felek hogyan használhatják az anyagait, illetve arra, hogy hozzáférhessen olyan eredményekhez, amelyeket a kutatótársai érnek el az ő anyagainak a felhasználásával.

A kutatatóknak az MTA-val kapcsolatos kéréseiket Bene Tamás részére kell megküldeniük a tbene{at}unideb.hu e-mail címre, a szerződéstervezettel együtt. Amennyiben küldő félként vesz részt az egyetem a tranzakcióban, úgy az innen letölthető kérdőív kitöltése szükséges a megállapodás előkészítéséhez.

Az anyagátadási szerződés előkészítésének és aláírásának menete

 • A kutató elküldi a partnertől kapott szerződéstervezetet vagy a kitöltött kérdőívet a tbene{at}unideb.hu e-mail címre.
 • A TTI regisztrálja a szerződés kezdeményezését.
 • Amennyiben a szerződés pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmaz, úgy a kutató a Gazdasági Főigazgatóság irányába megrendeléssel kezdeményezi az anyag beszerzését.
 • A TTI szükség szerint véleményezi/előkészíti a szerződést és egyezteti a partnerrel. A TTI törekszik az egyetem és a kutatók érdekeit képviselni úgy, hogy a másik fél számára is előnyös feltételek mentén jöjjön létre a megállapodás.
 • A mindkét fél által jóváhagyott MTA aláírásra kerül.
 • Az anyagátadási szerződést rektori meghatalmazás alapján a TTI vezetője írja alá az egyetem részéről. További aláírók az érintett szervezeti egység vezetője és a kutatási projekt vezetője.

Az anyagátadási szerződésben ajánlott legalább az alábbiakról rendelkezni

 • a fogadó fél pontos szándéka a kutatási anyaggal kapcsolatban, esetleg kutatási terv becsatolásával
 • a kutatáshoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok sorsa
 • titoktartási szabályok
 • az anyag használatával létrejövő kutatási eredmények publikálásának feltételei
 • korlátozások a kutatási anyag használatával kapcsolatosan

Egyéb szerződéstípusok:

Frissítés dátuma: 2019.03.25.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.