Hasznosító vállalkozások az egyetemen

A Debreceni Egyetem fontos célja, hogy szerepet vállaljon a régió gazdasági életében, és partnerként jelenjen meg a környezetében letelepülő vállalkozások innovációs tevékenységében. Ezért az egyetem támogatja a kutatási eredmények spin-off cégen keresztüli hasznosítását.

A klasszikus értelemben vett spin-off cég az a vállalkozás, mely az egyetem által létrehozott szellemi alkotás/kutatási eredmény hasznosítására jön létre és részére az Egyetem írásbeli megállapodás alapján átadta a szellemi alkotás/kutatási eredmény hasznosítását biztosító jogokat átruházás vagy licencia útján. Tehát a spin-off alapításnak nem feltétele az, hogy az egyetem tulajdonosként (tagi részesedéssel) részt vegyen a cég működésében. Az egyetlen kritérium az, hogy a spin-off cég az egyetemről származó (az egyetemről kipörgő) technológia vagy szolgáltatás hasznosítására jöjjön létre és az együttműködés feltételei írásban rögzítésre kerüljenek. Bővebb információ a Debreceni Egyetem spin-off cégeiről ide kattintva olvasható.

A spin-off cégek kapcsán tehát alapvető feltétel az együttműködési megállapodás megléte a cég és az egyetem között, melyben rögzítésre kerülnek többek között az alábbiak

  • A cég és az egyetem közötti kutatási együttműködés részletes szabályozása, a tevékenységek lehatárolása
  • A helyiségbérlettel kapcsolatos rendelkezések (amennyiben a cég az egyetem területén működik)
  • Az egyetemi infrastruktúra használatára vonatkozó szabályok (amennyiben releváns)
  • A személyi összeférhetetlenség feloldását célzó rendelkezések (conflict of interest)
  • A Technológia- és Tudástranszfer Központ által nyújtott inkubációs szolgáltatások igénybe vétele

Az egyetemi technológia hasznosítását célzó rendelkezéseket minden esetben külön megállapodásban (licencia megállapodás) szükséges rögzíteni.

A Debreceni Egyetemen a Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ (TTI) felelős a spin-off cégekkel kapcsolatos ügyek intézéséért. A TTI virtuális inkubáció keretében alapvető pre-inkubációs és inkubációs feladatokat is ellát, így különösen a következő területeken tudja segíteni a spin-off cégek menedzselését: technológia-értékelés üzleti és iparjogvédelmi szempontból, üzleti modell kialakítása, az ötletben rejlő innováció értékelése, cégalapítással kapcsolatos tanácsadás, képzések biztosítása, jogi tanácsadás, iparjogvédelmi eljárások menedzselése, technológiatranszfer, partnerkeresés.

Amennyiben Ön a Debreceni Egyetem kutatójaként spin-off vállalkozás alapításán gondolkozik, kérjük vegye fel a kapcsolatot a TTI munkatársaival.

Frissítés dátuma: 2019.07.02.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.