Egyetemi tapasztalatcsere

2020, március 12 - 13:30
A technológiatranszfer irodák alapításával és működtetésével kapcsolatos egyetemi tapasztalatcsere rendezvényre került sor 2020. március 10-én

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórummal szoros együttműködésben rendezte meg a technológia- és tudástranszfer irodák alapításáról és működtetéséről szóló rendezvényét 2020. március 10-én a Nagyerdei Stadionban.

A jelenleg is futó „Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma” pályázatok keretében ez az első állomása annak a rendezvénysorozatnak, amelynek során a technológiatranszfer szakmában szeniornak számító egyetemek megosztják több éves tapasztalataikat. Hazánkban folyamatosan nő az innovációra fordított bruttó hazai össztermék mértéke és az erre irányuló befektetések nagysága is. A KKV szektor innovátori szerepét azonban tovább kell erősíteni. Ezért is fontos a technológiatranszfer irodák közvetítő, kapcsolatteremtő feladata. 

Tőzsér József,egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes megnyitó beszédét követően Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese beszélt a nemzetközi és hazai tapasztalatokról a "2020. KFI fejlesztési lehetőségei és irányai" című előadásában. Bene Tamás  központvezető „Az egyetemi TTO-k szerepe az innovációs ökoszisztémában” című előadásában elárulta, hogy a sikeres technológiatranszfer tevékenységnek két titka van: a versenyképes kutatási eredmények, amelyek a piac számára is vonzóak, valamint a magas kockázattűrő képesség és befektetési kedv a vállalkozások részéről.

Az előadásokat követően kerekasztal-beszélgetésre került sor "A tudás hatalom: technológia- és tudástranszfer iroda kialakításának, működtetésének irányai, gyakorlati tapasztalatai" témában. 

Résztvevők:

  • dr. Bene Tamás (DE)
  • Dr. Jókúti András (BME)
  • Magyar Dániel (ELTE)
  • Pitó Enikő (SZTE)
  • Kottászné dr. Vass Orsolya (PTE)

A délutáni folyamán három párhuzamos workshop zajlott le az alábbi témákban, melyek során az egyetemek megoszthatták egymással jó gyakorlataikat:

  • TTO működésével kapcsolatos szabályozási háttér kialakítása
  • Tudástranszfer kompetenciák fejlesztése
  • Proof of Concept finanszírozási program kialakítása

A rendezvényről készült fotók az alábbi linken tekinthetők meg: https://hirek.unideb.hu/hu/node/9755


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.