A jövő innovatív megoldásai versenyeztek a Debreceni Egyetemen

2024, március 19 - 06:30
A növényi italok új generációjának kifejlesztését ismerte el fődíjjal a zsűri február 13-án az innovációs programzáró napon.

Egész napos rendezvényen ismerhette meg a közönség a Debreceni Egyetem Innovációs Ökoszisztéma Központ által 2023-ban meghirdetett ötletfejlesztési és vállalkozói programok eredményeit: hallgatók és doktoranduszok mutatták be újszerű koncepcióikat, amelyek a jövőben akár sikeres vállalkozások alapjait is jelenthetik.

„Ősszel indítottuk el vállalkozás- és ötletfejlesztő programjainkat, a UDealt és a stUDinnovate-et, valamint a fiatal kutatóknak szóló Idea to Life-ot, melyben a résztvevők tudományos eredmények felhasználásával jelentkeztek megoldásaikkal a mindennapokban jelentkező kihívásokra, problémákra. Mentorok segítségével, tréningsorozatokkal segítettük a fiatalokat a vállalkozói ismeretek átadása mellett abban, hogy megvizsgálják, mennyire van létjogosultságuk az ötleteiknek a piacon. A három program tíz előadásában azt is megismerhettük, hogy a kezdeti ötlethez képest hogyan tudták finomítani elképzeléseiket a fiatalok” – foglalta össze Jutkusz Lilla, az Innovációs Ökoszisztéma Központ igazgatója a délelőtti programot, amelyen molekulák mesterségesintelligencia-alapú vizsgálatáról és komplex mérnöki szolgáltatásokra épülő vállalkozásötletről egyaránt hallhattunk előadásokat. 

 

Az iDEa│bUDs Hallgatói Innovációs Ötletfejlesztési Programra huszonhat csapat jelentkezett, majd a selejtezőt követően kilenc csapat jutott be a hathónapos mentori és támogatási szakaszba – február 13-án délután pedig ötfős zsűri értékelte a projekteket. 

Bene Tamás, a Debreceni Egyetem Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központjának vezetője nyitóbeszédében kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem összesen 15 millió forinttal és havi ösztöndíjjal támogatta az ötletek megvalósítását, valamint piaci oldalról érkező, a startup-kultúrában jártas mentorokat biztosított minden csapatnak az előrehaladáshoz.

A rendezvényen a Debreceni Egyetem hallgatói az országos telemedicina rendszer reformjától kezdve a speciális élelmiszereken és agrármonitorozó rendszereken át a dróntechnológiáig számos érdekes megoldást mutattak be a közönségnek. 

 

A zsűriben Fenyves Veronika, a Gazdaságtudományi Kar dékánja, Jutkusz Lilla, az Innovációs Ökoszisztéma Központ igazgatója és Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja mellett Pongrácz Ferenc, az EIT Health regionális igazgatója és Mátyus László, a Debreceni Közlekedési Vállalat innovációs vezetője értékelte az előadásokat és a szakmai tartalmat. 

Harmadik helyezett lett a Pirint Róbert által vezetett csapat, amely a minőségi borkészítés folyamatát támogatná IoT rendszerek tervezésével. Második díjat kapott a talaj-mikrobiom diverzitásának mérésére kidolgozott mérőmódszeréért Szőke Zsombor. A fődíjat, egy ötszázezer forint értékű kompetenciafejlesztő képzési támogatást Hajdú Péter és Kiss Dóra, a Cereghurt csapata nyerte el, akik növényi alapú italokat, joghurtokat és pudingokat fejlesztettek búzából és cirokból, valamint a kukoricatermesztés során keletkezett melléktermékből. 

A Debreceni Egyetem Innovációs Ökoszisztéma Központja tavasszal is folytatja programjait, a februárban induló stUDinnovate Ötletfejlesztési Programra több mint hetven hallgató jelentkezett.

 

 

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.