A szabadalmak külföldi kiterjesztése

Az elsőbbségi bejelentés benyújtását követően 12 hónap áll rendelkezésre a nemzetközi kiterjesztés benyújtására vagy az egyes külföldi szabadalmi bejelentések megindítására. Ezért a 12. hónap előtt a feltalálók és a TTI újabb értékelést végeznek, majd az egyetem döntést hoz arról, hogy érdemes-e a szabadalmi bejelentést külföldre kiterjeszteni. Ebben a fázisban akár az 5-10 millió forintot is elérhetik a szabadalmaztatási költségek a földrajzi lefedettségtől és az eljárás bonyolultságától függően. A külföldi szakaszok megindítása alapvetően az időközben feltárt piaci potenciál nagyságától függ.

Az újabb értékelés nyomán az alábbi három szcenárió lehetséges

  • 1. Az egyetem a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által kiadott előzetes szabadalmazhatósági vélemény vagy az időközben beérkezett piaci visszajelzések alapján úgy dönt, hogy nem indítja meg a külföldi kiterjesztést. Ez esetben ennek lehetőségét felkínálja a feltalálóknak.
  • 2. Az ún. PCT nemzetközi bejelentés benyújtása mellett dönt az egyetem. A PCT-bejelentés egy egyszerű, de költséges eszköz a 12 hónapos határidő meghosszabbítására - így az elsőbbségi szabadalmi bejelentéstől számított 30-31 hónapra változik a külföldi bejelentések benyújtásának határideje.
  • 3. Kivételes esetben az egyetem dönthet egyes külföldi szakaszok (USA, Európa) közvetlen megindításáról. Tekintettel arra, hogy ez egy jelentős költségekkel járó folyamat, jellemzően csak abban az esetben kerül megindításra, ha már sikerült üzleti partnert találni a hasznosításra és az egyeztetések folyamatban vannak a licencia-szerződés feltételeiről.

A szabadalmi bejelentés alapos kidolgozása és a szabadalmi hivatalokból érkező kifogások megválaszolása idő- és költségigényes folyamat. Mindkettő jelentősen csökkenthető, ha a feltaláló és a szabadalmi ügyvivő között gyors és hatékony együttműködés alakul ki és a feltaláló elegendő információt bocsát az ügyvivő rendelkezésére. Ez pedig a TTI-hez eljutatott találmány-bejelentő űrlap kérdéseinek alapos és mindenre kiterjedő megválaszolásával kezdődik.

Frissítés dátuma: 2019.07.04.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.