Nyertes pályázatok

1. Oltóviasz fejlesztése és tesztelése a szelítgesztenyét károsító kéregrák gomba ellen (Radócz László)

2. A koszorúér-áramlás meghatározása intrakoronariás nyomásmérés és háromdimenziós koszorúér rekonstrukció alapján (Kőszegi Zsolt)

3. Nyújtott hatóanyag-leadású gasztroretentív gyógyszerforma és gyártóeszköz prototípus fejlesztése (Fenyvesi Ferenc)

4. Mangán alapú MRI kontrasztanyagjelöltek előállítása in vivo körülmények között történő jellemzésekhez (Tircsó Gyula)

5. Bakteriális diszbiózison alapuló emlőtumor diagnosztikai eljárás fejlesztése (Bay Péter)

6. Gyomorbarát folyékony termék kifejlesztése hosszan tartó fizikai teljesítmények energia- és folyadékpótlására (Őri Nóra)

7. Trichoderma alapú biopeszticid készítmények fejlesztése (Karaffa Erzsébet)

 

 

Projekt megnevezése: Oltóviasz fejlesztése és tesztelése a szelítgesztenyét károsító kéregrák gomba ellen

Kutatási témafelelős: Dr. Radócz László, intézetvezető, DE MÉK Növényvédelmi Intézet

Elnyert összeg: 7 801 074 Ft

Bioágenst tartalmazó hidegen kenhető oltóviasz a szelídgesztenyét károsító kéregrák gomba (Cryphonectria parasitica) által előidézett betegség ellen. A növényvédőszer a kórokozó gomba vírusfertőzött (ún. hypovirulens) törzseit tartalmazza, amelyek átadják a vírusfertőzöttségüket a kórokozó virulens törzsei számára. Ezt követően legyengül a kórokozó és a fák hegszövet képzéssel begyógyítják a nekrózisokat. A tervezett fejlesztés eredményeként létrejövő termék preventív céllal is alkalmazható lenne, és korlátozás nélkül használható konvencionális- és ökológiai alapú termesztések számára folytatott szaporítóanyag előállítására is.

 

Projekt megnevezése: A koszorúér-áramlás meghatározása intrakoronariás nyomásmérés és háromdimenziós koszorúér rekonstrukció alapján

Kutatási témafelelős: Dr. Kőszegi Zsolt, egyetemi docens, DE ÁOK Kardiológiai Intézet

Elnyert összeg: 9 887 480 Ft

A koszorúér-betegség kezelésének során a helyes orvosi döntés elősegítésére alkalmas eljárás, amely a koszorúérfestés 3D rekonstrukciójából és az FFR (frakcionális áramlási rezerv) mérés intrakoronáriás nyomásadataiból (az általános folyadékáramlási törvények segítségével) megbízható áramlásértékeket és CFR-t (koronária áramlási rezerv) határoz meg. Az értékelés segítségével az orvosok a koszorúérszűkület mértékét képesek lesznek az eddigieknél pontosabban meghatározni, ezáltal hatékonyabb kezelést biztosítani a páciensek részére. A kifejlesztett modul elsősorban röntgen készülékekbe való beépítés útján válik alkalmazhatóvá.

 

Projekt megnevezése: Nyújtott hatóanyag-leadású gasztroretentív gyógyszerforma és gyártóeszköz prototípus fejlesztése

Kutatási témafelelős: Dr. Fenyvesi Ferenc, adjunktus, DE GYTK Gyógyszertechnológiai Tanszék

Elnyert összeg: 9 928 533 Ft

Elnyújtott hatóanyag-leadású keményzselatin kapszula és az ehhez kapcsolódó gyártástechnológia kifejlesztése. A termék gyógyszerhatóanyagok elnyújtott leadását és biohasznosíthatóságuk növelését célozza meg. Az úszókapszula gasztroretentív tulajdonságú és ezáltal akár 8 órán át képes hatóanyag leadásra a gyomorban, javítva a gyógyszerek hatékonyságát. A fejlesztés két csoportot céloz meg: a gyomor helyi kezelésére, illetve a keringési rendszerre ható és problémás felszívódású hatóanyagokat.

 

Projekt megnevezése: Mangán alapú MRI kontrasztanyagjelöltek előállítása in vivo körülmények között történő jellemzésekhez

Kutatási témafelelős: Dr. Tircsó Gyula, tanszékvezető, DE TTK Fizikai Kémiai Tanszék

Elnyert összeg: 9 999 752 Ft

Mangán alapú MRI kontrasztanyag, amely komoly versenytársa lehet a mágneses rezonanciás képalkotásban (MRI) jelenleg egyedüliként alkalmazott gadolínium alapú kontrasztanyagoknak. Az in vitro eredmények alapján a mangán alapú kontrasztanyagok teljesítik a kontrasztanyagokkal szemben támasztott követelményeket és várhatóan kevésbé toxikusak, illetve jobb biokompatibilitási mutatókkal rendelkeznek majd, mint a jelenleg forgalomban lévő gadolínium ágensek.

 

Projekt megnevezése: Bakteriális diszbiózison alapuló emlőtumor diagnosztikai eljárás fejlesztése

Kutatási témafelelős: Dr. Bay Péter, professzor, DE ÁOK Orvosi Vegytan Intézet

Elnyert összeg: 9 783 999 Ft

A fejlesztés egy székletvizsgálatra épülő, korai fázisú emlőrák diagnosztikai rendszer kidolgozását és piaci bevezetését célozza meg. A daganatok korai felismerése a fejlett diagnosztikai eljárások mellett sem minden esetben lehetséges. A kidolgozandó rendszer segítségével non-invazív módon nyert székletmintából lehet következtetni daganatok megjelenésére, illetve – hasonlóan más tumormerkerekhez – a rendszer potenciálisan alkalmas a daganatterápia hatékonyságának követésére vagy a remisszió korai előrejelzésére. További kutatások végzésével akár más daganatos megbetegedések diagnosztizálása is megvalósíthatónak tűnik ezzel a módszerrel.

 

Projekt megnevezése: Gyomorbarát folyékony termék kifejlesztése hosszan tartó fizikai teljesítmények energia- és folyadékpótlására

Kutatási témafelelős: Őri Nóra, tudományos segédmunkatárs, DE MÉK Agrárműszerközpont

Elnyert összeg: 8 513 668 Ft

Elsődlegesen sportolók számára kifejlesztett táplálékkiegészítő folyadék, amely a hosszantartó fizikai erőkifejtést igénylő tevékenységet művelők számára kiküszöböli, vagy legalábbis mérsékeli a jelenleg piacon megtalálható hasonló termékek által okozott, illetve nem megoldott élettani nehézségeket. A sportital alapvetően növényi poliszacharidok révén biztosítja az energiapótlást és olyan alapanyagokból készül, melyek nem tartalmaznak egyszerű cukrokat és ezáltal hosszabb felszívódási időt biztosítanak.  A természetes alapanyagok gyomorbarát jellegűek, és az ízesítéshez használt összetevők is hozzáadott értéket képviselnek.

 

Projekt megnevezése: Trichoderma alapú biopeszticid készítmények fejlesztése

Kutatási témafelelős: Dr. Karaffa Erzsébet, egyetemi docens, DE MÉK Élelmiszertudományi Intézet

Elnyert összeg: 9 946 626 Ft

Trichoderma gomba alapú biopeszticid, amely lehetőséget nyújthat  a humán és állatgyógyászatban már alkalmazott probiotikumok elvéhez hasonlóan a növények, elsősorban szőlőtőkék kondíciójának javítására, így ellenállóbbá teszi olyan betegségek ellen, melyek tünetei bizonyítottan különböző biotikus és abiotikus stressz hatására jelennek meg. A feltalálók által azonosított törzsek a jelenleg a piacon lévő készítményeknél sokkal hatásosabban tudnak fennmaradni a szőlőtőkében. A termék képes lehet a növényi immunitást serkentő, valamint a kórokozó gombákat elpusztító mikoparazita aktivitása révén a növény számára káros, patogén gombák visszaszorítására. A kifejlesztett technológia alkalmas a szőlő tőkebetegségének megelőzésére és/vagy kezelésére, továbbá a növény növekedésének serkentésére.

Frissítés dátuma: 2021.12.15.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.